Termékek megfelelőségértékelési eljárása

Épületgépészeti termékek megfelelőségértékelési eljárásának rendezése

Magyarországon az épületgépészeti termékeket csak úgy lehet épületekbe betervezni, beépíteni illetve kereskedelmi forgalomba hozni, ha azok a 305/2011 EU rendelet, illetve 275/2013 Kormányrendelet szerinti megfelelőségértékelési eljáráson átestek, és az előírt dokumentumokkal rendelkeznek. A megfelelőségértékelési eljárásra kijelölt szervezet az Építőipari Minőségellenőrző Innovációs Nkft (ÉMI Nkft).

Mivel a termékek magyarországi piacra történő bevezetését indokolatlanul megnehezíti, ezért a Magyar Épületgépészek Szövetségével és a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetséggel közösen kezdeményeztük az épületgépészeti gyártó és importőr vállalatok megfelelőségi eljárásokkal kapcsolatos problémáinak megoldását.

Az összegyűjtött tapasztalatokat és problémákat több alkalommal megbeszéltük az ÉMI vezetőivel, kértük együttműködésünket az egyszerűbb és könnyebb megfelelőségértékelési eljárás kialakítása érdekében. Prezentáltuk a jogi hiányosságokat, ellentmondásokat, és az eljárást jobbító javaslatokat tettünk, majd több alkalommal írásban és szóban is emlékeztettük a menedzsmentet megoldás keresésének fontosságára. Legújabb közös kezdeményezésként a gazdaságfejlesztési miniszternek írt levélben jeleztük, hogy szükség van a megfelelőségértékelés jogi szabályozásának rendezésére. Folytatjuk a témakör napirenden tartását és a megoldás keresését.